Sayur
merupakan makanan kesihatan yang penuh khasiatnya, Sayur itu sendiri mempunyai
khasiat yang mampu mengubati dan mencegah pelbagai penyakit.
Kita tahu
bahawa sayur-sayuran ni banyak khasiatnya dari segi kandungan nutrition
seperti vitamin, mineral, lemak, protein dan karbohidrat.
DAUN
SALAD
Daun
salad ini juga bertindak menenangkan dan melapangkan fikiran, sekali gus
menghilangkan segala keresahan yang melanda.Daun ini juga mengandungi karotin,
seraf dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak
melancarkan sistem pernafasan .
KOBIS
Kobis
bukan sahaja berkesan untuk mengubati penyakit ulser dan barah malah berkesan
untuk mengubati masalah-masalah lain di usus. Ia juga meredakan masalah di
bahagian perut dan hati seperti yang dialami oleh mereka yang lali arak. Selain
itu asid amino yang mengandungi belerang dalam kubis juga bertindak menurunkan
paras kolestrol. Selain itu, meredakan saraf dan menenangkan fikiran dan
sekaligus membantu seseorang itu tidur dengan selesa pada waktu malam.
TIMUN
Biji
timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan untuk merawat
kanak-kanak yang kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila
diserang batuk, penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit
biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari.
Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang. Selain itu, sejenis penyakit pening-pening yang berterusan
sehingga dapat menurunkan berat badan dapat diatasi dengan pengamalan makan
timun mentah atau yang telah dimasak. Timun juga dapat mengubati penyakit
disesteri iaitu keluar darah semasa membuang air besar.
LOBAK
PUTIH
Masalah
perut meragam sering kali berlaku akibat ketidakhadaman makanan dan keadaan ini
sungguh menyakitkan seluruh badan.Ramai yang tidak mengetahui yang lobak putih
mempunyai kandungan khasiat yang tinggi dan sayur ini dapat menyelesaikan
masalah penghadaman.
KACANG
BUNCIS
Kaya dengan protein dan vitamin dan menurunkan
tekanan darah serta mengawal metabolisme gula dalam darah dan amat sesuai
dimakan oleh mereka yang menghidapi penyakit kencing manis atau darah tinggi.
Bagi mereka mempunyai berat badan yang keterlaluan , kacang ini dapat membantu
mengatasi masalah mereka. Kacang ini juga mengandungi serat dan enzim yang
boleh membantu menurunkan berat badan.
PERIA
Adalah penawar kepada pesakit yang menghidapi
penyakit kencing manis. Kandungan bahan yang menyerupai insulin didapati
berkesan dalam menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing. Penghidap
kencing manis mestilah menjadikan jus peria ini sebagai satu jus minuman
harian, terutama sekali sebelum sarapan.Selain itu peria juga dapat
menyembuhkan penyakit batuk yang menyerang kanak-kanak.
BAYAM
Jus bayam
mengandungi zat besi secukupnya untuk mengatasi masalah-masalah seperti anemia
sejenis penyakit kurang darah. Kaedahnya adalah dengan mengisar daun bayam dengan
segelas air dan diminum dua kali sehari. Wanita seringkali kekurangan zat besi
kerana didatangi haid pada setiap bulan. Jus bayam yang dicampurdengan jus
lobak merah atau jus tomato boleh membekalkan zat besi secukupnya untuk
menambah tenaga mereka kerana jus bayam mengandungi asid aksalik dan penambahan
jus-jus lain dapat mengatasi kesan-kesan keasidannya.
TOMATO
Mengekalkan
kecergasan badan.Ia juga baik untuk melicinkan kulit dan merupakan salah satu
bahan awet yang penting .
KENTANG
Berkesan untuk merawat penyakit batu karang
dan juga mengatasi masalah jerawat dan bisul.Caranya adalah dengan mengadun ubi
kentang dengan sedikit air kemudian disapu ke atas jerawat atau bisul yang
sudah pecah sebelum ditutup dan dibalut dengan kain bersih. Cara rawatan yang
sama juga digunakan bagi merawat kudis atau luka.
TERUNG
PIPIT
Buah ini
mengandungi banyak khasiat. Antaranya dengan meminum air rebusan buah ini dapat
meredakan kesakitan akibat sakit perut yang berterusan.Selain itu akarnya pula
dapat mengubati retak kulit pada kaki.
No comments:
Post a Comment